• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Geschiedenis

“In bloed en tranen – Het ontstaan van een visvijver”

Het was in het voorjaar van 1970, toen de voormalige voorzitter Dhr. Aerts van de plaatselijke hengelsportvereniging in een gesprek met Burgemeester Dhr. Gubbels het gemis aan een goed viswater ten gehore bracht. Mooder Maas werd steeds slechter bevisbaar en de grachten rondom Kasteel Ooijen werden minder bruikbaar. Er moest dringend een oplossing gevonden worden voor de hengelsporters!

Verschillende ideeën werden aangekaart en verschillende locaties werden uitvoerig onderzocht, waaronder de huidige locatie. Maar elke locatie had zijn voor en nadelen en niet overal kon zomaar de schop in de grond worden gestoken.

Er gingen jaren voorbij en wekelijks werden er wel nieuwe ideeën aangeleverd aan het adres van de Burgemeester. De Gemeente en Burgemeester werkte mee aan alle ideeën maar om de een of andere reden lukte het maar niet om iets definitiefs te realiseren. Zat het niet tegen met het pachtrecht, dan zat het wel weer tegen met de kosten die er aan verbonden waren. Het mocht immers niet teveel kosten destijds. Alle hoop leek dan ook bij menig visfanaat verloren.

Toch werd er na verschillende bodemonderzoeken, kostenanalyses en jarenlang getouwtrek een keuze gemaakt door de desbetreffende instanties en heeft men gekozen voor een perceel weiland van slechte kwaliteit, met een grootte van 2 ha gelegen aan de Nachtegaalstraat (de huidige locatie).

De “eerste spade” werd dan ook op 8 oktober 1973 in de bodem gestoken en het ontstaan van de Gubbelsvijver was een feit.

Ondanks dat er na drie jaren aanpoten en ploeteren eindelijk gestart werd met het afgraven had men toch de enige zorgen en twijfels en al spoedig kwamen de eerste moeilijkheden. De waterstand in de nabij gelegen visvijvers van Swolgen begon drastisch te zakken en ook omliggende boerderijen kregen de nodige problemen daar zij geen grondwater meer uit de bodem konden trekken. Zo moest  hierdoor een bevloeiingssloot gegraven worden om  het waterpeil in de visvijvers op juist niveau te houden, en er werd voor een omliggende boerderij een diepere grondwaterput geslagen. De kosten liepen dus enorm op.

De afgraving van de toekomstige visvijver liep ook niet volgens plan. De drassige veen, leem en grind bodem gooide regelmatig roet in het afgraven. En het grondwater wat bij het afgraven omhoogkwam was moeilijk in bedwang te houden. Spoedig bleek dan ook dat de deadline van kerstmis 1973 niet behaald kon worden.

Op 22 maart 1974 was al het leed geleden (dacht men) en werd de vijver zonder beplanting opgeleverd (dit werd in een later stadium uitgevoerd). En op 29 april 1974 werd officieel voor het eerst de vijver aan de vereniging verpacht. Maar de mening dat deze visvijver eindelijk “klaar” zou zijn bleek al gauw verkeerd, toen bleek dat de oevers begonnen af te kalven. Een oeververdediging was dus noodzakelijk en werd dan ook geplaatst door de leden van de hengelsportvereniging.

Eindelijk kon men beginnen met hetgeen waar iedereen zich voor heeft ingezet “HET VISSEN”, en de volgende vissoorten werden dan destijds ook uitgezet op de vijver:

-Karper 300kg.
-Voorn 200kg.
-Forel 80 kg.
-Zeelt 80 kg.
-Aal 10 kg.

Al met al is dit een korte samenvatting van een opeenstapeling van problemen die zich hebben voorgedaan bij het realiseren van de huidige visvijver. Als ik het boekwerk met de geschiedenis van de Gubbelsvijver doorlees ben ik van mening dat tegenwoordig geen enkele Gemeente zoveel inspanning zal doen voor de hengelsporters en zeker niet bij het realiseren van een nieuwe visvijver (uitzonderingen daargelaten). Ik denk dat daarom na het lezen van dit kort stukje geschiedenis van de Gubbelsvijver  ook wel duidelijk wordt waar de vijver zijn naam aan heeft te danken.

Don Frölich

Laatst aangepast (woensdag, 24 augustus 2011 10:09)

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle updates ? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief.
Voorwaarden

Kalender

<<  Juli 2021  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Willekeurige foto

kast01
Image Detail

Facebook

"Like" ons op facebook!