• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
In de bivy bij Naam  : Frans Geurts
Woonplaats  : Broekhuizenvorst
Geb. Datum  : 10-03-1980
Burg. Staat  : Samenwonend


 

 

 

 

Hoe lang vis je al ?
Intussen al weer een jaartje of 20 denk ik. Het is ooit begonnen toen ik terugkwam van het voetballen. We vertrokken altijd bij de voormalige zaal Janssen in Broekhuizenvorst en kwamen daar na het voetballen ook weer terug. Bij terugkomst bleek dat er soort van ruilbeurs werd georganiseerd door HSV Eendracht om de jeugd te stimuleren om te gaan vissen. De leden van HSV Eendracht hadden hun oude visspullen beschikbaar gesteld voor de jeugd. Die dag kwam ik dus niet alleen met een tas vol smerige was thuis maar ook met een houten hengel, een viskoffer en een leefnet. En tevens de uitnodiging voor een serie koningswedstrijden. Daar heb ik toen aan deelgenomen en een nieuwe hobby was geboren.

Hoe ben je met karper-vissen in aanraking gekomen ?
Dat is langzaam maar zeker zo gegroeid. In eerste instantie viste ik alleen met de vaste stok. Mijn oom was echter ook een verwoed karpervisser en van hem ik toen mijn eerste werphengel gekregen. Een glasfiber werphengel van 2,5 meter voorzien van een antieke molen. Zonder baitrunner uiteraard. Met deze hengel heb ik mijn eerste karpers op het droge weten te brengen. We visten in die tijd nog met forellie; een voedingsstof voor gekwwete forel. Alleen een haak aan de hoofdlijn, geen lood en een bol forellie aan de haak. Een wakertje van amper 3 gram en vissen maar. Niet veel later heb ik mijn eerste echte karperhengel gekocht bij Moritz Angelsport in Wesel en toen kwam ook de boilievisserij langzaam maar zeker opzetten.

Wat vind je partner van jouw hobby ?
Die vind het wel prima volgens mij. Nooit problemen over gehad. Ik vis meestal ook relatief korte sessie. Dat scheelt natuurlijk ook.

Op welke soorten wateren vis je ?
Ik vis eigenlijk veel te weinig als gevolg van een overvloed aan (zomer)hobby’s. Omdat ik ook tennis, voetbal en fiets komt het er vaak niet van. Ook dit jaar werden de eerste lijnen pas half juli natgemaakt. Daardoor vis ik vrijwel alleen op de Gubbelsvijver. Het scheelt natuurlijk ook dat ik daar hemelsbreed amper een kilometer vandaan woon. Op vakantie probeer ik als het even mogelijk is ook hengeltje uit te werpen. Zo zullen de hengels voor een weekendje Weerterbergen binnenkort ook ingepakt worden.Vissen in Frankrijk staat nog wel altijd op planning. Misschien dat ik dat een keer combineer met een fietsvakantie.

Vis je liever alleen of met een vis-maat ?
Meestal vis ik alleen. Een bewuste keuze. Ik vis niet alleen om te vangen maar ook voor de rust. Ik vis graag ’s morgensvroeg bij zonsopkomst als de dauw nog op het water hangt. Een lekker bakje koffie erbij terwijl de zon langzaam opkomt. Prachtig. Ik probeer ook altijd een stek te kiezen waar ik een beetje alleen kan zitten. Weg van de drukte. Als ik niet alleen vis, vis ik met mijn broer. Die heeft dezelfde opvatting over vissen, dus dat is prettig gezelschap.

Welke tijd van het jaar heeft jou voorkeur ?
Ik ben een echte mooi weer visser. Vooral ’s zomers dus, als het vroeg licht wordt.
Hoewel nachtvissen tegenwoordig is toegestaan op de Gubbelsvijver, ben ik nog niet zo overtuigd van de toegevoegde waarde ervan. Althans, voor wat betreft de Gubbelsvijver. Het is mijn overtuiging dat karpers op deze vijver dermate gedresseerd zijn, dat ze hoofdzakelijk azen op tijdstippen dat er gevist wordt. Vanwege de grote hengeldruk tussen zonsopkomst en zonsondergang, en het daarmee gepaard gaande aanbod van voedsel, bestaat er nauwelijks de noodzaak om buiten deze periode te azen. Immers, het (niet)-natuurlijke voedsel ligt voor het oprapen. De eerste gesprekken met nachtvissers wijzen dit ook uit. Op de langere termijn kan deze nachtvisserij uiteraard wel een verandering in aasgedrag veroorzaken. Afijn, dat is mijn bescheiden opvatting.

Met welk aas vis je het liefst ?
Dat verschilt nogal. Meestal vis ik met één hengel struinend. Die voorzie ik dan van mais, maden of een worm. De kracht van deze eenvoudige, natuurlijke(!) aassoorten wordt nogal eens onderschat.
De andere hengel bevis ik meestal statisch en dan gaat er vrijwel altijd een boilie aan. Meestal vis ik met zelfgerolde diepvriesboilies. Ik ben wel een beetje een aas- en montagefreak. Ik ben erg geïnteresseerd in de samenstelling van visaas, de aasaanbieding en het daarbij behorende aasgedrag van de karper. Ik ben er van overtuigd dat een kwalitatief hoogwaardige boilie op termijn substantieel meer oplevert. En niet alleen in aantallen, of gewicht, maar ook voor wat betreft de gezondheid van onze geschubde vriend. Als je ziet wat er tegenwoordig, hoofdzakelijk als gevolg van de commercie, allemaal in - met name goedkope - ready-made boilies wordt gestopt, dan kan het niet anders dat dit op termijn schadelijke effecten heeft voor het welzijn van de karper. Let wel, ik wil geenszins alle readymades over één kam scheren. Integendeel. Er zijn voldoende goede readymades op de markt. Maar als je in de winkel readymades van 3 euro per kilo in het schap ziet liggen, zou je toch even achter de oren moeten krabben. Al helemaal als blijkt dat deze boilies zonder problemen meer dan een jaar buiten de koelkast of diepvries bewaard kunnen worden. Dat doe je toch ook niet met je brood, melk of biefstuk?

En daarom wil ik graag precies weten wat er in mijn boilies zit. En bovendien vind ik het ook erg leuk om een recept in elkaar te puzzelen, boilies zelf te draaien en vervolgens door middel van vangsten bevestigd te worden dat je het goed hebt gedaan. En het is misverstand dat het zelf draaien van boilies veel duurder is. Integendeel, mijn zelfgedraaide vismeelboilie kost me nog geen vijf euro per kilo. En dan heb ik de verse scharreleieren al meegerekend.

Vis je ook wel eens in het buitenland, zo ja waar en wat zijn jouw bevindingen ?

Nee, dat is er nog niet van gekomen. Frankrijk staat wel op de planning, maar of het er ooit van komt..

Waar erger je je aan, aan de waterkant ?Gevoelig maar interessant onderwerp. Over het algemeen aan vissers zonder respect voor vis óf medevissers. En dat kan heel breed zijn. Van beetverklikkers die (veel) te hard staan tot illegaal vissen. Van het over elkaars lijnen heenwerpen tot het doelloos voeren van kilo’s boilies.

Verder vind ik het persoonlijk erg jammer dat de Gubbelsvijver een beetje is uitgegroeid tot een veredelde karperput. Misschien raak ik nu een gevoelige snaar maar het lijkt soms wel alsof er onbeperkt vergunningen worden afgegeven aan karpervissers met een bivvy. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen bivvy’s en al helemaal niets tegen karpervissers. Maar als ik zie dat er op een willekeurige zaterdag acht tenten staan (op klaarlichte dag?!) en voor iedere tent twee rod-pods in raketinstallatie-stand staan opgebouwd, dan gaat mij de zin wel over. Met 2,2 Ha blijft de Gubbelsvijver toch een relatief kleine vijver. Persoonlijk denk ik dat er best iets voor te zeggen is om het aantal (karper)vergunningen (meer) te limiteren.

En daarbij realiseer ik mij terdege dat iedere verkochte vergunning bijdraagt aan de inkomsten voor de plaatselijke HSV. Maar als hierdoor de witvissers gaan lopen, levert het per saldo nog niets op.

Wat zijn jouw goede herinneringen aan de gubbelsvijver, of wat is jouw leukste moment op de gubbelsvijver ? 
Ik heb vele mooie momenten meegemaakt aan de Gubbelsvijver. Een prachtige zonsopkomst op een warme zomerdag is soms nog indrukwekkender dan een schuin weglopende karper-pen of een snoeiharde run. Maar als ik toch een moment zou moeten noemen dan is het waarschijnlijk de eerste keer dat ik die bijna 40-ponder heb gevangen. Mijn broer en ik noemen hem eigenlijk altijd Moby Di(c)k. Intussen heb ik hem 4 vier keer op het droge gehad – 23 juli j.l. voor het laatst -, maar het speciale is er nu wel een klein beetje vanaf.

Wat zou er volgens jouw beter kunnen m.b.t. de gubbelsvijver, of heb je nog ideeën ?
Ik denk dat ik dat hierboven wel al een beetje aangegeven heb. Ik denk dat het goed zou zijn om een iets bewuster en voorzichtiger vergunningenbeleid te voeren. Neem als voorbeeld de fameuze Engelse wateren van weleer met als beroemdste de Redmire Pool in Herefordshire. Nu gaat het veel te ver om de bakermat van het karpervissen te vergelijken met onze Gubbelsvijver, maar beide vertonen wel enige gelijkenissen. Ook Redmire Pool is relatief klein, amper 3 Ha, en kent net als de Gubbeslvijver een geweldig en gezond karperbestand. Hier was het aantal toegestane vissers echter sterk gelimiteerd en was de hengeldruk relatief beperkt. Bovendien kende Redmire een gesloten seizoen met als doel de populatie tot rust te laten komen. Tegenwoordig heeft Redmire zijn glans echter volledig verloren en is het een betaalwater geworden. Met alle gevolgen van dien. En het zou toch zonde zijn als onze prachtige Gubbelsvijver hetzelfde lot zou ondergaan…

Iets anders wat me opvalt maar wat veel lastiger te bestrijden is, is het grote aantal kapotte bekken bij karpers; de zogenaamde papegaaienbekken. Mijns inziens liggen hier een aantal factoren aan ten grondslag, al dan niet in combinatie met elkaar: te grote haken, weerhaken, hard drillen, het vissen bij obstakels, te zware hengels, gevlochten hoofdlijnen en het veelvuldig haken van bepaalde vissen. Die laatste factor is nauwelijks te beïnvloeden. Maar vaak gaat het volgens mij om een te harde, te korte dril, in combinatie met een te grote haak mét weerhaak aan een gevlochten lijn en een te zware hengel. Vis je dan ook nog bij obstakels (paaiplaats) en je hebt de kapotte bekken voor een groot deel verklaard.

Het is daarom wat mij betreft aanbevelenswaardig om eens na te denken over een aanvullend reglement voor wat betreft het vissen op karper. Bijvoorbeeld geen weerhaken meer toestaan (wel een micro-barb), geen gevlochten hoofdlijnen en geen haken groter dan maatje “2”. (En dan laat ik het feit dat een kleinere haak meer vlees pakt en dus veel efficiënter is nog buiten beschouwing). En voor de rest komt het vooral aan op de houding en het gedrag van de visser zelf…

Hobby's langs het vissen ?
Zoals reeds aangegeven, eigenlijk teveel. Tennis, voetbal, hardlopen, fietsen…

Tenslotte
Teruglezend kom ik tot de conclusie dat het best een lang verhaal is geworden met af en toe mogelijk een scherp randje. Ik wil graag benadrukken dat ik nergens mensen hebben willen veroordelen, aanvallen of (beleids)matige keuzes ter discussie heb willen stellen. Het enige wat ik heb geprobeerd is een aantal thema’s vanuit een andere invalshoek te benaderen. En ik realiseer me dat dit een verschil van mening op kan leveren of een discussie op kan roepen. Maar dat mag wat mij betreft. Sterker nog, ik hoop stiekem dat dit ook gebeurt…

Het gaat er uiteindelijk om dat de Gubbelsvijver niet alleen nu maar tot in lengte van jaren een prachtige visvijver blijft. Dat onze kinderen straks nog met net zoveel plezier langs de waterkant vertoeven, als wij vandaag de dag!

Tight lines!
Frans Geurts

Laatst aangepast (dinsdag, 15 februari 2011 20:02)

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle updates ? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief.
Voorwaarden

Kalender

<<  November 2020  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Willekeurige foto

kast01
Image Detail

Facebook

"Like" ons op facebook!